Lip- en lymfoedeem

Lymfoedeem betekent ‘vochtophoping’. Bij lymfoedeem is er sprake van een ophoping van lymfevocht en eiwitten onder de huid. Deze ophoping ontstaat door een blokkade in het lymfestelsel, waarbij de afvoer van lymfevocht beperkt is. Het lymfestelsel bestaat uit de lymfeklieren die een netwerk vormen door het hele lichaam. Het lymfestelsel heeft een belangrijke taak in het reinigings- en afweersysteem. De lymfeknopen in de liezen, oksels en de hals werken bovendien als een soort filters voor de vernietiging van afvalstoffen in het lichaam. Wanneer er een deel van het lymfestelsel beschadigd raakt kan er lymfoedeem ontstaan. 

Lipoedeem betekent ‘vetzwelling’. Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. De afwijking komt voornamelijk voor aan de benen, soms ook aan de armen. Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Bij een aantal patiënten is er naast lipoedeem ook sprake van lymfoedeem.

Behandeling

Ontstuwingsfase:
Door middel van manuele lymfdrainage, het aanbrengen van compressie (zwachtels e.d.), het aanleren van zelfmassage, leefregels toepassen en informatie ontvangen over huid-, nagel- en voetverzorging wordt er gewerkt aan het stabiliseren en zoveel mogelijk wegwerken van de vochtophoping. De doorstroming van het lymfestelsel zal hierdoor beter worden en zullen wonden en verdere complicaties uitblijven. 

Onderhoudsfase:
In de onderhoudsfase is er geen volumevermindering meer te verwachten. De behandelingen zijn minder vaak nodig en de nadruk ligt op het stabiel houden van het lymfoedeem en het voorkomen van complicaties. De nadruk ligt nu op zelfmanagement en het naleven van de leefregels, waaronder het consequent dragen van de therapeutisch elastische kous(en), zelfmassage, huidverzorging, oefeningen doen en het vermijden van belastende activiteiten. Hoe vaak u behandelt moet worden binnen deze fase is afhankelijk van de mate waarin het lymfoedeem stabiel blijft. Uw huidtherapeut zal tijdens de afspraken manuele lymfedrainage uitvoeren. 

 

Lymfetape: 
Lymfetape is een tape techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale katoenen lymfetape. Deze tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, gespecificeerd op het behandeldoel. 

De techniek zorgt ervoor dat het lymfevocht beter afgevoerd kan worden. De huidtherapeut brengt aan het einde van de behandeling de tape aan. De lymfetape kan 5 tot 7 dagen blijven zitten. Bij de volgende behandeling wordt de tape verwijderd en na de behandeling wordt de tape opnieuw aangebracht. 

*De behandelingen worden veelal vergoedt door de zorgverzekeraar. U kunt hiervoor uw zorgverzekeraar raadplegen of DermaPrins vragen.

De huidtherapeut van DermaPrins het Certification of Practice behaald. Hiervoor heeft zij een 5-daagse training bijgewoond waardoor zij een extra titel voor de uitvoer van manuele lymfedrainage heeft ontvangen.