Steunkousen

Kousen in de klassen II t/m IV worden therapeutische elastische kousen (TEK) genoemd. De TEK worden bij veel verschillende aandoeningen ingezet. Het dragen van een kous is bedoelt om aandoeningen te stabiliseren en vooral te voorkomen dat deze verergerd. Belangrijk hierbij is, is de samenwerking tussen patiënt en therapeut. Op deze manier wordt er samen een passende en comfortabele kous gekozen. 

Door therapeutische elastische kousen te dragen, wordt de druk verhoogd waardoor het bloed niet terug kan stromen.
Welke kousen u precies nodig heeft, hangt af van de druk en de weerstand van de therapeutische elastische kous. De huidtherapeut meet welke kousen het beste passen en besteld de kousen voor u. 

Ieder jaar heeft u recht op twee paar nieuwe kousen, na een jaar wordt u hierop gewezen door de huidtherapeut. De maten worden opnieuw opgemeten en hierdoor heeft u altijd effectieve kousen. 

De kousen geven hoge druk en hebben een therapeutische werking waardoor ze wél in aanmerking komen voor een vergoeding van de zorgverzekeraar, mits ze zijn voorgeschreven door een huisarts of medisch specialist.  De zorgverzekering vergoedt de therapeutische elastische kousen uit het basispakket. Controleer uw polis voor welke vergoeding u in aanmerking komt.

Tijdens een intakegesprek worden de mogelijkheden besproken van verschillende typen kousen, de patiënt kan verschillende stoffen voelen en er worden verschillende kleuren en combinaties voorgelegd.