Vasculaire aandoeningen (vaatjes)

Het lichaam bevat duizenden vaatjes die ons van voeding voorzien en afvalstoffen afvoeren. Deze vaatjes zijn kwetsbaar en wanneer de vaatwanden verzwakt zijn, kunnen ze zichtbaar worden. Wanneer deze gesprongen bloedvaatjes in grotere aantallen voorkomen wordt dit ‘couperose’ genoemd. 

Ouder worden, overmatig zonnen, roken, pittig eten, overmatig alcoholgebruik, temperatuurverschillen en erfelijke aanleg kunnen dit verergeren.

Couperose

Couperose zijn vaatjes in het gezicht (gelaat). Deze vaatjes kunnen als erg vervelend worden ervaart. Het is echter een volkomen onschuldige verschijning. 

Couperose zijn talrijke rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.

Door met de vingertop op het vaatje in te drukken verdwijnt de roodheid eventjes om na een paar tellen weer volledig terug te keren. 

Behandeling

Storende vaatjes in het gelaat en op het lichaam kunnen behandeld worden met de laser. De laser dringt door de huid heen en kan dan de bloedvaatjes verwijderen zonder de huid te beschadigen. Het laserlicht dringt door de huid en hierdoor worden de bloedvaatjes verwarmd. De vaatwand trekt samen en vervolgens ruimt het lichaam de overblijfselen op. Met een lichtbundel van een paar millimeter kunnen de vaatjes nauwkeurig behandeld worden. 

Coaguleren betekent  wegbranden. Met een klein naaldje wordt er in het adertje gebrand. Hierdoor ontstaat eiwit verklonting. Het vaatje coaguleert en verdwijnt uiteindelijk uit de huid. 

Minstens 4 weken voor de behandeling moet de huid voldoende beschermd worden tegen zonlicht. Bij onvermijdelijke blootstelling aan de zon kan de huid worden ingesmeerd met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30. De huid mag bij de behandeling niet gebruind zijn.