Wondbehandeling

De huid heeft voortdurend voeding en zuurstof nodig om gezond te blijven. Voeding en zuurstof worden door de kleine bloedvaatjes in de huid aangevoerd. Op het moment dat de toevoer van het bloed naar bepaalde plekken in de huid vermindert, krijgt de huid op de desbetreffende plek onvoldoende bloed en zal afsterven. Op deze plek ontstaat dan een wond. Wonden komen op verschillende plekken op het lichaam voor. De meeste wonden die de huidtherapeut behandeld zijn een open been, doorligwonden, wonden aan de voet bij diabetes en wonden na een operatie of bestraling.

Professionele wondbehandeling is van groot belang. De wondbehandeling bij DermaPrins wordt in samenwerking gedaan met de artsen. Door de korte lijnen kan er snel en efficiënt gewerkt worden. De nauwe samenwerking zorgt ervoor dat complicaties direct worden tegen gegaan.*

Behandeling

Manuele lymfedrainage 
Door manuele lymfedrainage toe te passen bij een open wond, kan de wond doorspoelt worden waardoor de wond beter geneest. Bij een gesloten wond kan deze therapie de wond sneller laten genezen, omdat de afvalstoffen van de wond af worden gedraineerd Bij een open wond kan door gebruik te maken van manuele lymfedrainage (oedeemtherapie) de wond doorspoelt worden, waardoor de wond eerder gaat genezen. Bij een gesloten wond kan manuele lymfedrainage de wond sneller laten genezen, omdat de afvalstoffen van de wond af worden gedraineerd.

 

Compressietherapie 
In de meeste gevallen vindt wondbehandeling plaats in combinatie met compressietherapie. Denk hierbij aan zwachtels en compressiekousen wat zorgt voor druk van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat de druk van de bloedvaten afneemt en dat de oedeem vermindert. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding van het desbetreffende lichaamsdeel. Compressietherapie in combinatie met manuele lymfedrainage zorgen ervoor dat de wond langzaam dichtgroeit.

 

 

Therapeutisch Elastische Kousen (TEK)
Wanneer de wond is genezen, is het belangrijk om een therapeutisch elastische kous te dragen. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van een nieuwe wond aanzienlijk kleiner. Er moet een koud aangemeten en besteld worden. Dit wordt gedaan door de huidtherapeut. 

*De behandeling wordt veelal vergoed door de zorgverzekeraar.